Standardy w branży spożywczej

Na skroty:

ISO 22000

System FSSC

System BRC

HACCP

Analiza zagrożeń i krytyczne punkty kontroli (również system HACCP od ang. Hazard Analysis and Critical Control Points – HACCP) – postępowanie mające na celu zapewnienie bezpieczeństwa żywności przez identyfikację i oszacowanie skali zagrożeń z punktu widzenia wymagań zdrowotnych żywności oraz ryzyka wystąpienia zagrożeń podczas przebiegu wszystkich etapów produkcji i obrotu żywnością. System HACCP pozwala na uzyskanie pewności, że w całym łańcuchu dostarczania produktu dla klienta końcowego, firmy wykonały wszystko dla bezpieczeństwa wyrobu i konsumenta, w odniesieniu do przepisów, zasad dobrej praktyki produkcyjnej, dobrej praktyki higienicznej i potrzeb klientów.

7 zasad systemu HACCP zawarto w art. 5 ust. 2 rozporządzenia (WE) nr 852/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. w sprawie higieny środków spożywczych. Są one następujące:

Zasada 1 – Identyfikacja zagrożeń i opisanie środków zapobiegawczych

Zasada 2 – Identyfikacja krytycznych punktów kontroli (CCP)

Zasada 3 – Identyfikacja limitów krytycznych

Zasada 4 – Ustalenie systemu monitorowania CCP

Zasada 5 – Określenie działań korygujących

Zasada 6 – Ustalenie procedur weryfikacji systemu

Zasada 7 – Ustalenie procedur i zapisów

ISO 22000 - System zarządzania bezpieczeństwem żywności

Norma ISO 22000 jest standardem określającym wymagania wobec systemów zarządzania bezpieczeństwem żywności, obejmującym wszystkie organizacje w łańcuchu produkcji żywności – od upraw i hodowli po stół z żywnością.

Standard ISO 22000 przeznaczony jest dla firm, które chcą poddać certyfikacji tylko ISO 22000 albo zintegrować swoje systemy jakościowe, na przykład ISO 9001 z Systemem Zarządzania Bezpieczeństwem Żywności. 

Do wymagań tej normy oprócz podstawowych zagadnień przeniesionych z ISO 9001 włączono: system HACCP, zasady dobrych praktyk produkcyjnych, higienicznych i dystrybucyjnych. W celu ułatwienia procesu integracji wdrażania wymagań tej normy z innymi standardami ISO oparto je na schemacie ISO 9001 czy ISO 14001.

FSSC 22000

To system certyfikacji bezpieczeństwa żywności oparty na istniejącej, uznanej na całym świecie normie ISO 22000 i uzupełniony o normy techniczne, takie jak ISO TS 22002-1 dla produkcji żywności i ISO TS 22002-4 dla produkcji opakowań. Certyfikacja systemu bezpieczeństwa żywności (FSSC 22000) w zakresie zarządzania bezpieczeństwem / jakością żywności i pasz jest uznanym na całym świecie systemem certyfikacji bezpieczeństwa żywności. Ma on zastosowanie do wszystkich organizacji w łańcuchu żywnościowym, niezależnie od wielkości i złożoności.

FSSC 22000 to norma bezpieczeństwa żywności Globalnej Inicjatywy na rzecz Bezpieczeństwa Żywności (GFSI). FSSC 22000 oparta jest na ISO 22000, programie wstępnym (PRP) odnoszącym się do branży oraz zdefiniowanych dodatkowych wymaganiach FSSC.

Ponieważ FSSC 22000 opiera się na normie ISO, umożliwia to zintegrowanie tego programu z innymi normami ISO tj. ISO 9001 czy ISO 14001.

BRC

Międzynarodowy standard bezpieczeństwa żywności opracowany w 1998 roku przez British Retail Consortium (Wielka Brytania). BRC to zbiór zaleceń i wytycznych dla firm działających w sektorze przemysłu spożywczego, zwłaszcza hipermarketów (przede wszystkim hipermarketów brytyjskich) oraz firm dostarczających produkty żywnościowe pod własnymi markami. Uzyskanie przez firmę certyfikatu BRC dla całej linii produktów lub dla konkretnego produktu marki ma gwarantować, że dany produkt pomyślnie przeszedł specjalistyczne testy i inspekcje, jest wysokiej jakości i jest bezpieczny dla konsumentów.

BRC w stosunku do firm działających w sektorze spożywczym wymaga m.in. posiadania systemu HACCP, udokumentowania systemu, w tym: księgi jakości, schematu organizacyjnego, zakresu odpowiedzialności, opisu surowców i wyrobów gotowych, wdrożenia zasad dobrej praktyki produkcyjnej i dobrej praktyki higienicznej, posiadania opisu pakowania produktu, jego ważności i zabezpieczenia przed zanieczyszczeniami oraz opracowania zasad higieny, szkolenia personelu z opracowanych procedur.

Na skroty:

ISO 22000

System FSSC

System BRC

HACCP

Analiza zagrożeń i krytyczne punkty kontroli (również system HACCP od ang. Hazard Analysis and Critical Control Points – HACCP) – postępowanie mające na celu zapewnienie bezpieczeństwa żywności przez identyfikację i oszacowanie skali zagrożeń z punktu widzenia wymagań zdrowotnych żywności oraz ryzyka wystąpienia zagrożeń podczas przebiegu wszystkich etapów produkcji i obrotu żywnością. System HACCP pozwala na uzyskanie pewności, że w całym łańcuchu dostarczania produktu dla klienta końcowego, firmy wykonały wszystko dla bezpieczeństwa wyrobu i konsumenta, w odniesieniu do przepisów, zasad dobrej praktyki produkcyjnej, dobrej praktyki higienicznej i potrzeb klientów.

7 zasad systemu HACCP zawarto w art. 5 ust. 2 rozporządzenia (WE) nr 852/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. w sprawie higieny środków spożywczych. Są one następujące:

Zasada 1 – Identyfikacja zagrożeń i opisanie środków zapobiegawczych

Zasada 2 – Identyfikacja krytycznych punktów kontroli (CCP)

Zasada 3 – Identyfikacja limitów krytycznych

Zasada 4 – Ustalenie systemu monitorowania CCP

Zasada 5 – Określenie działań korygujących

Zasada 6 – Ustalenie procedur weryfikacji systemu

Zasada 7 – Ustalenie procedur i zapisów

ISO 22000 - System zarządzania bezpieczeństwem żywności

Norma ISO 22000 jest standardem określającym wymagania wobec systemów zarządzania bezpieczeństwem żywności, obejmującym wszystkie organizacje w łańcuchu produkcji żywności – od upraw i hodowli po stół z żywnością.

Standard ISO 22000 przeznaczony jest dla firm, które chcą poddać certyfikacji tylko ISO 22000 albo zintegrować swoje systemy jakościowe, na przykład ISO 9001 z Systemem Zarządzania Bezpieczeństwem Żywności. 

Do wymagań tej normy oprócz podstawowych zagadnień przeniesionych z ISO 9001 włączono: system HACCP, zasady dobrych praktyk produkcyjnych, higienicznych i dystrybucyjnych. W celu ułatwienia procesu integracji wdrażania wymagań tej normy z innymi standardami ISO oparto je na schemacie ISO 9001 czy ISO 14001.

FSSC 22000

To system certyfikacji bezpieczeństwa żywności oparty na istniejącej, uznanej na całym świecie normie ISO 22000 i uzupełniony o normy techniczne, takie jak ISO TS 22002-1 dla produkcji żywności i ISO TS 22002-4 dla produkcji opakowań. Certyfikacja systemu bezpieczeństwa żywności (FSSC 22000) w zakresie zarządzania bezpieczeństwem / jakością żywności i pasz jest uznanym na całym świecie systemem certyfikacji bezpieczeństwa żywności. Ma on zastosowanie do wszystkich organizacji w łańcuchu żywnościowym, niezależnie od wielkości i złożoności.

FSSC 22000 to norma bezpieczeństwa żywności Globalnej Inicjatywy na rzecz Bezpieczeństwa Żywności (GFSI). FSSC 22000 oparta jest na ISO 22000, programie wstępnym (PRP) odnoszącym się do branży oraz zdefiniowanych dodatkowych wymaganiach FSSC.

Ponieważ FSSC 22000 opiera się na normie ISO, umożliwia to zintegrowanie tego programu z innymi normami ISO tj. ISO 9001 czy ISO 14001.

BRC

Międzynarodowy standard bezpieczeństwa żywności opracowany w 1998 roku przez British Retail Consortium (Wielka Brytania). BRC to zbiór zaleceń i wytycznych dla firm działających w sektorze przemysłu spożywczego, zwłaszcza hipermarketów (przede wszystkim hipermarketów brytyjskich) oraz firm dostarczających produkty żywnościowe pod własnymi markami. Uzyskanie przez firmę certyfikatu BRC dla całej linii produktów lub dla konkretnego produktu marki ma gwarantować, że dany produkt pomyślnie przeszedł specjalistyczne testy i inspekcje, jest wysokiej jakości i jest bezpieczny dla konsumentów.

BRC w stosunku do firm działających w sektorze spożywczym wymaga m.in. posiadania systemu HACCP, udokumentowania systemu, w tym: księgi jakości, schematu organizacyjnego, zakresu odpowiedzialności, opisu surowców i wyrobów gotowych, wdrożenia zasad dobrej praktyki produkcyjnej i dobrej praktyki higienicznej, posiadania opisu pakowania produktu, jego ważności i zabezpieczenia przed zanieczyszczeniami oraz opracowania zasad higieny, szkolenia personelu z opracowanych procedur.

Na skroty:

ISO 22000

System FSSC

System BRC

HACCP

Analiza zagrożeń i krytyczne punkty kontroli (również system HACCP od ang. Hazard Analysis and Critical Control Points – HACCP) – postępowanie mające na celu zapewnienie bezpieczeństwa żywności przez identyfikację i oszacowanie skali zagrożeń z punktu widzenia wymagań zdrowotnych żywności oraz ryzyka wystąpienia zagrożeń podczas przebiegu wszystkich etapów produkcji i obrotu żywnością. System HACCP pozwala na uzyskanie pewności, że w całym łańcuchu dostarczania produktu dla klienta końcowego, firmy wykonały wszystko dla bezpieczeństwa wyrobu i konsumenta, w odniesieniu do przepisów, zasad dobrej praktyki produkcyjnej, dobrej praktyki higienicznej i potrzeb klientów.

7 zasad systemu HACCP zawarto w art. 5 ust. 2 rozporządzenia (WE) nr 852/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. w sprawie higieny środków spożywczych. Są one następujące:

Zasada 1 – Identyfikacja zagrożeń i opisanie środków zapobiegawczych

Zasada 2 – Identyfikacja krytycznych punktów kontroli (CCP)

Zasada 3 – Identyfikacja limitów krytycznych

Zasada 4 – Ustalenie systemu monitorowania CCP

Zasada 5 – Określenie działań korygujących

Zasada 6 – Ustalenie procedur weryfikacji systemu

Zasada 7 – Ustalenie procedur i zapisów

ISO 22000 - System zarządzania bezpieczeństwem żywności

Norma ISO 22000 jest standardem określającym wymagania wobec systemów zarządzania bezpieczeństwem żywności, obejmującym wszystkie organizacje w łańcuchu produkcji żywności – od upraw i hodowli po stół z żywnością.

Standard ISO 22000 przeznaczony jest dla firm, które chcą poddać certyfikacji tylko ISO 22000 albo zintegrować swoje systemy jakościowe, na przykład ISO 9001 z Systemem Zarządzania Bezpieczeństwem Żywności. 

Do wymagań tej normy oprócz podstawowych zagadnień przeniesionych z ISO 9001 włączono: system HACCP, zasady dobrych praktyk produkcyjnych, higienicznych i dystrybucyjnych. W celu ułatwienia procesu integracji wdrażania wymagań tej normy z innymi standardami ISO oparto je na schemacie ISO 9001 czy ISO 14001.

FSSC 22000

To system certyfikacji bezpieczeństwa żywności oparty na istniejącej, uznanej na całym świecie normie ISO 22000 i uzupełniony o normy techniczne, takie jak ISO TS 22002-1 dla produkcji żywności i ISO TS 22002-4 dla produkcji opakowań. Certyfikacja systemu bezpieczeństwa żywności (FSSC 22000) w zakresie zarządzania bezpieczeństwem / jakością żywności i pasz jest uznanym na całym świecie systemem certyfikacji bezpieczeństwa żywności. Ma on zastosowanie do wszystkich organizacji w łańcuchu żywnościowym, niezależnie od wielkości i złożoności.

FSSC 22000 to norma bezpieczeństwa żywności Globalnej Inicjatywy na rzecz Bezpieczeństwa Żywności (GFSI). FSSC 22000 oparta jest na ISO 22000, programie wstępnym (PRP) odnoszącym się do branży oraz zdefiniowanych dodatkowych wymaganiach FSSC.

Ponieważ FSSC 22000 opiera się na normie ISO, umożliwia to zintegrowanie tego programu z innymi normami ISO tj. ISO 9001 czy ISO 14001.

BRC

Międzynarodowy standard bezpieczeństwa żywności opracowany w 1998 roku przez British Retail Consortium (Wielka Brytania). BRC to zbiór zaleceń i wytycznych dla firm działających w sektorze przemysłu spożywczego, zwłaszcza hipermarketów (przede wszystkim hipermarketów brytyjskich) oraz firm dostarczających produkty żywnościowe pod własnymi markami. Uzyskanie przez firmę certyfikatu BRC dla całej linii produktów lub dla konkretnego produktu marki ma gwarantować, że dany produkt pomyślnie przeszedł specjalistyczne testy i inspekcje, jest wysokiej jakości i jest bezpieczny dla konsumentów.

BRC w stosunku do firm działających w sektorze spożywczym wymaga m.in. posiadania systemu HACCP, udokumentowania systemu, w tym: księgi jakości, schematu organizacyjnego, zakresu odpowiedzialności, opisu surowców i wyrobów gotowych, wdrożenia zasad dobrej praktyki produkcyjnej i dobrej praktyki higienicznej, posiadania opisu pakowania produktu, jego ważności i zabezpieczenia przed zanieczyszczeniami oraz opracowania zasad higieny, szkolenia personelu z opracowanych procedur.